show sidebar & content

Comănești – tură foto despre datini și obiceiuri strămoșești

31 Dec 2017 / in TURE FOTO

Anual, pe data de 30 decembrie în orașul Comănești, județul Bacău se desfășoară un festival al obiceiurilor de iarnă, tradiție care în ultimii ani a depășit granițele țării trecând drept unic în lume, mai ales prin prezența ursarilor din localitățile Județului Bacău. Astfel, Comăneștiul devine neîncăpător an de an la această dată, datorită miilor de turiști care se alătură localnicilor și care au posibilitatea de a urmări trupele care conservă foarte bine obiceiurile de iarnă, transmise de sute de ani din generație în generație.
Chiar dacă decembrie al lui 2017 a lasat Moldova fără zăpadă, iar dimineața de 30 prevestea o zi ploioasă și deloc prietenoasă, curiozitatea față de tradițiile păstrate de sute de ani la Comănești ne-a făcut să pornim la drum și să ignorăm stropii care ne băteau tot drumul în geamuri, sperând că soarele va apărea totuși până vom ajunge la destinație.
În aceste condiții, subsemnații Mihaela Ajitariți, Ilona Corfu, Cătălina Neculau, Florin Aioanei, Gheorghiță Nemțanu, Cătălin Străjeru, membri ai Clubului Fotografilor Iași, însoțiți de prietenii și simpatizanții clubului Lucian Popa, Florin Călin și Mihai Ajităriți, am pornit către Comănești un pic cu inima strânsă dar cu promisiuni de undeva de sus, că va fi lumină bună.
Într-o mare de oameni, cu sentimente amestecate pornind de la frica unor copilași care se speriau de mascați sau de pocnitori, entuziasmul de început al participanților transformat încet în oboseala accea molatecă a lucrului dus la bun sfârșit, curiozitatea celor care asistau, deveneai una cu scena de desfășurare a jocurilor mascaților sau ursarilor iar muzica tobelor te transporta undeva în timp, parcă legându-te de oameni care dansau la fel în urmă cu sute de ani. Soarele nu a putut să reziste unui asemenea spectacol și ne-a oferit cu generozitate o lumină care sperăm că ne-a făcut prin fotografie martori demni de a împărtăși o experiență atât de specială.

Muțumim Comănești și promitem să revenim! (text: Cătălina Neculau)