show sidebar & content

Evenimente deosebite în tabăra de artă fotografică din Buhalnița-Neamţ

13 Feb 2018 / in TURE FOTO

Tineri din trei judeţe ale ţării au participat în perioada 8-11 februarie 2018, la Tabăra de artă fotografică „Buhalniţa, legenda de la poalele Ceahlăului”. Întâlnirea a avut loc în satul Buhalniţa, judeţul Neamţ. Pe lângă prezentările legate de fotografie şi turele foto, participanţii au avut parte de un moment artistic şi de o degustare de vinuri.
În localitatea Buhalniţa, comuna Hangu, judeţul Neamţ, a debutat joi, 8 februarie 2018, a doua ediţie a taberei de fotografie organizată de Clubul Fotografilor Iaşi. Evenimentele s-au desfăşurat în parteneriat cu Pensiunea Lostriţa din Buhalniţa şi alături de Clubul Foto FOCUS din Botoşani, în prezenţa şi cu implicarea artistului fotograf Andrei Baciu din Ploieşti. În dimineaţa zilei de 9 februarie, participanţii au pornit la fotografiat pe Vârful Netedu din Buhalniţa. Aici au avut parte de cadre deosebite pe care le-au surprins cu ajutorul aparatelor de fotografiat. Zăpada mare şi vântul nu au stat în calea celor cinci fotografi în dorinţa de a străbate doar o mică parte din traseele Munţilor Stănişoarei.

Artele duc spre ceea ce este frumos

Seara zilei de 9 februarie a constituit prilej de bucurie şi înălţare sufletească. Aceasta datorită unui grup de elevi de la Liceul de Arte ”Victor Brauner” din Piatra Neamț, coordonaţi de dascălii lor, care au ţinut mai multe momente artistice la diferite instrumente. Prezent la concert a fost profesorul Mihăiţă Albu, directorul liceului amintit, moderatorul evenimentului, care şi-a exprimat recunoştinţa pentru invitaţia adresată copiilor de a-şi expune talentul artistic în cadrul Taberei de fotografie „Buhalniţa, legenda de la poalele Ceahlăului”. La rândul său, Lucian Vamanu, patronul Pensiunii „Lostriţa”, a mulţumit tuturor invitaţilor pentru prezenţă, menţionând că doreşte să promoveze prin evenimente culturale satul Buhalniţa şi Valea Bistriţei. Părintele paroh Cristian Dăscălescu a apreciat organizarea noii ediţii a taberei de artă fotografică: „Arta fotografică şi cea muzicală au menirea de a ne duce la izvorul a tot ceea ce este frumos. Dumnezeu îl inspiră pe compozitor şi îşi deschide tabloul pentru ochiul artistului fotograf. Dumnezeu să binecuvânteze această întâlnire şi să fie spre slava lui şi spre a noastră mântuire”. Constantin Ciofu, coordonatorul Clubului Fotografilor Iaşi, a făcut o legătură între arta fotografică şi cea muzicală, în contextul organizării momentului artistic al copiilor Liceul de Arte ”Victor Brauner”: „Atât în fotografie, cât şi în muzică, ne folosim de compoziţie. Suntem deosebit de încântaţi pentru că cea de-a doua zi a taberei noastre ne-a oferit un peisaj de poveste, astfel încât am reuşit să realizăm o serie de imagini inedite. Apreciem efortul copiilor Liceului de Artă din Piatra Neamţ de a veni la Buhalniţa pentru a ţine acest moment artistic”. A urmat recitalul elevilor pietreni la pian, acordeon, vioară şi clarinet.

Metafora în fotografie

Programul serii a mai cuprins prezentarea „Puterea metaforică a fotografiei”, susţinută de către artistul fotograf Andrei Baciu din Ploieşti. Expunerea a fost urmărită cu interes de fotografii participanţi în tabără, de copiii Liceului de Artă din Piatra Neamţ şi de părinţii acestora. „Metafora este o figură de stil, care are la bază o comparaţie subînţeleasă. Realizez metafora pentru a exprima mai multe lucruri decât dacă aş face-o neapelând la acea metaforă. Metafora este importantă pentru că are mai multe funcţii care se manifestă în viaţa fiecăruia dintre noi. O funcţie de bază a metaforei este cea cognitivă, de cunoaştere”, a remarcat Andrei Baciu, care a prezentat apoi câteva din fotografiile pe care le-a realizat în ultimii ani ce folosesc metafora. Dimineaţa zilei de sâmbătă, 10 februarie, a debutat cu o scurtă tură foto de o oră în satul Buhalniţa, iar apoi cei nouă fotografi (Cristina Zaharia, Mihaela Burlacu, Nicu Apostu, Constantin Ciofu, Cătălin Manolescu, Ovidiu Porohniuc, Andrei Florin, Andrei Baciu şi Ana Baciu) au vizitat Mănăstirea Petru Vodă din judeţul Neamţ. În seara aceleiaşi zile, a avut loc Dezbaterea „Ce anume căutam atunci când facem o fotografie?”, moderator Constantin Ciofu, şi dezbaterea „Pro şi contra modernității în fotografia rurală”, moderator Nicu Apostu. Programul a continuat cu o prezentare a vinurilor Tohani de către reprezentantul firmei, Cătălin Avasalcei. Tabăra s-a încheiat duminică, 11 februarie, în aşezământul social-filantropic al Parohiei Buhalniţa. (C.C.)