show sidebar & content

Cernobîl, locul unde timpul s-a oprit acum 34 ani

26 apr. 2020 / in ACTIVITATE CLUB, ŞTIRI

La 26 aprilie 1986, exploda reactorul 4 al centralei nucleare de la Cernobîl. Un accident, cel mai grav din istoria nucleară civilă, care venea în urma unei serii de erori umane.

Coincidență stranie a sorții, după 34 de ani, în aprilie 2020, când oamenii simt din plin angoasa legată de pandemia de coronavirus, în pădurile de lângă Cernobîl izbucnește un incendiu cu risc radioactiv, ca un memento a fricii trăită de o generație în urmă. Dar atunci panica a fost limitată de secretomanie și necunoaștere.

Astăzi zona este pustie. Prîpeat‎‎ este un oraș fantomă. Însă nu puțini sunt cei care vin aici. Din teribilism sau doar din pur interes istorico-jurnalistic, foarte mulți oameni au devenit turiști într-un loc în care pericolul este încă prezent.

Imaginile cu orașul pustiu și clădirile abandonate, după o evacuare în forță a populației din Prîpeat sunt greu de uitat. Fotografiile crează un tablou sumbru, dar care ilustrează perfect un regim al cărei dorință de epatare a fost cu mult mai mare decât posibilitățile reale de a face față unui asemenea dezastru.

(Text: Mihaela Ajităriți)

© Copyrighted Image