show sidebar & content

Două evenimente dedicate fotografiei, la Clubul Fotografilor Iaşi

03 apr. 2019 / in EXPOZIȚII DE FOTOGRAFIE

Se spune că pasiunea unește, iar seara de 2 aprilie a dovedit asta prin numărul mare de persoane care au participat la cele două evenimente organizate la Casa de Cultură Mihai Ursachi de Clubul Fotografilor Iași: A 205-a Întrunire publică și Vernisajul „Metale”. Întrunirea moderată de colegul nostru Cristian Țibu a început cu câteva cuvinte despre club și a introdus invitaților atât subiectele ce urmau a fi dezbătute, cât și pe protagoniștii lor.

„Fotografia de studio”, prin prezentarea susținută de Doru Nastas, ne-a dat ocazia de a pătrunde în culisele luminii de studio, oferindu-ne informații tehnice, câteva trucuri pentru a obține lumina optimă și ce poate oferi unui fotograf, studio-ul. Ciprian Babor, Ionuț Ștefănescu și colegii noștri de la Foto Club Neamț ne-au prezentat fotografia ca tărâm al prieteniei și prilej de a construi o comunitate, precum și felul în care o comunitate poate răsădi pasiunea pentru fotografie în sufletul unor adolescenți care s-au dovedit a fi nu doar pasionați de fotografie ci și foarte talentați și creativi. Despre talentul și creativitatea lor nu a vorbit doar profesorul lor Ionut, ci și fotografiile lui Octavian Matei, care au adus serii o aură metaforică.

Tudor Mazilu ne-a transportat într-o lume ceva mai sălbatică, de unde am învățat că răbdarea și inspirația sunt cerințe de bază pentru a putea fi fotograf de wildlife și ne-a așezat virtual în spatele aparatului lui, prin fiecare poveste care i-a însoțit fotografiile.

Seara s-a încheiat în acorduri metalice, într-o explozie de alb și negru scrise din chitară și surprinse în imagini de colegul nostru Claudiu Bîrliba, care ne-a spus în câteva cuvinte povestea proiectului lui fotografic: „ Proiectul “Metale” este legat de festivalul Rockstadt Extreme Fest, de la Râşnov din 2018. Am pornit acest proiect pentru a surprinde un pic din lumea muzicii metal, Heavy metal, death metal, grind , black metal, in general metal extrem. Rezultatul este expoziţia “Metale” ce cuprinde peste 45 de fotografii alb negru, cu personaje din lumea rock din diverse formaţii celebre ce au participat la acest festival. Am ales în special să nu prezint portrete clasice, ci doar chipuri ascunse, tainice. Rockul , metalul înseamnă mister, taină, lumină şi întuneric, înseamnă prietenie, înseamnă şi protest, poate fi atmosferă sau pur şi simplu te face să te simţi bine. “Metalele” mele încearcă să transmită cântecele şi atmosfera de acolo, de la festivalul Rockstadt Extreme. Dacă am reuşit sau nu, veţi hotărî urmărind expoziţia “Metale” de la Casa de Cultura “Mihai Ursachi” din Copou.”

A fost o seară care promite. Promite, pe de o parte interes față de fotografie și pe de altă parte promite că în Iași și nu numai, comunitatea celor pasionați de fotografie poate exista și poate împărtăși proiecte și realizări inviduale și comune. Nu uitați că ecourile „metalelor” din seara de 2 aprilie se află încă în Galeria Labirint, unde puteți urmări expoziția colegului nostru până la data de 3 mai 2019. Vă așteptăm cu drag! (Text: Cătălina Neculau / Fotografii: Florin Aioanei, Cătălin Manolescu şi Doru Nastas)

© Copyrighted Image