„Spiritul străzii” a ajuns la Iași, însoțit de Cristina și Cosmin Gârleșteanu care au împărtășit cu publicul prezent ce înseamnă pentru ei fotografia de stradă. Expoziția care întrunește 45 de momente furate străzii, furate timpului și așezate cu iscusință pe hârtie de fotografi din 12 țări și care subliniază diversitatea umanului, a socialului cu tot ce implică el, a fost vernisată pe data de 12 noiembrie începând cu orele 15 în Sala Diotima a Casei de Cultură Mihai Ursachi.

Fotografia de stradă este un decupaj al realităților care trec pe lângă noi zi de zi, prea grăbiți să le observăm uneori, bucăți de viață „salvate” de ochiul fotografului și redate societății, prin cea mai vie oglindă: fotografia. Am aflat de la Cosmin și de la Cristina că nu toate turele foto sunt încununate de fotografii așa cum îți dorești, fiind uneori suficient să ieși pe stradă, să observi oamenii și să fotografiezi doar cu ochiul minții, pentru că imaginea respectivă se așază cuminte pe nevoile tale. Dacă pasiunea pentru fotografia de stradă poate fi adictivă, ea poate, de asemenea, să fie medicament, așa cum ne spunea Cosmin. Medicament atât pentru fotograf, pentru că te poate ajuta să exprimi stări care nu pot lua altă formă decât fotografia, cât și pentru privitor, așa cum au afirmat unii participanți din sală, pentru că te poate ajuta să te identifici, să regăsești stări revelate de imagine care să te proiecteze înapoi în lumea ta.
Întrebările din sală au animat atmosfera invitându-ne să ne gândim la potențiale situații întâlnite în ture foto de fotograful iubitor de stradă, dar și la fotografia de stradă ca ceva care oferă viață sau ia din viață, dacă e să ne gândim că uneori pui fotografia înaintea a tot ceea ce te-ar mai putea pasiona. Fără a avea pretenția de a fi lămurit toate dilemele fotografiei de stradă, care rămâne valoroasă tocmai prin provocările ei, cei care au participat la întrevederea cu Cristina și Cosmin Gârleșteanu i-au putut înțelege mai bine valoarea și au putut gusta împreună cu un blondin mic și răbdător din bucuria invitaților noștri de a reda oamenilor momente din viața lor, într-o formă care „durează toată viața”, ba chiar și dincolo de ea.
Mulțumiri Cristinei, lui Cosmin și lui Igor pentru prezența la Iași și de asemenea tuturor celor care au fost prezenți în sală, cu mențiunea că vă așteptăm cu drag la următoarele întrevederi publice organizate de Clubul Fotografilor Iași.
Text: Cătălina Neculau
Mulțumim Casei de Cultură ”Mihai Ursachi” pentru găzduirea acestui eveniment.
Moderator: Cătălina Neculau
Coordonator expoziție: Mihaela Ajităriți
Realizare afiș: Ghenadie Cebanu