Islanda – aprilie 2019 (zilele 1,2 din 6)
Aprilie 2019 – în sfârșit a sosit momentul să pornim spre Islanda – țară insulară nordică aflată între Atlanticul de Nord și Oceanul Arctic. Țară cu o populație mai mică decât municipiul Iași (de unde am și pornit), ce este deosebit de atrăgătoare pentru fotografi. În continuare o să descriu ce am reușit să vizităm timp de 5,5 zile.
Ziua 0 – înspre seară am aterizat în Keflavik (Keflavíkurflugvöllur – KEF) unde ne-au întâmpinat cei de la închirieri mașini 1, și ne-au condus spre parcarea unde am luat în primire un Duster 2.

A fost cea mai avantajoasă ofertă pentru un 4×4. Deși am constat la finalul excursiei că chiar și începând cu aprilie te poți descurca lejer și cu o mașină mai mică, a fost totuși utilă pentru a vizita anumite puncte unde e permis să mergi doar cu SUV 4×4, cum ar fi – Dyrhólaey Lighthouse 3 de unde ai o deschidere spectaculoasă spre plaja cu nisip negru [vezi ziua 2].

Ziua 1 – Reykjavík
Ziua 1 – Dedicată celei mai nordice capitale din lume – Reykjavík 4 traducându-se – „golful aburilor”.


Prima oprire a fost Hofdi House, cunoscută mai mult ca locație a summit-ului din 1986 între președintele Statelor Unite ale Americii și conducătorul Uniunii Sovietice Mihail Sergheevici Gorbaciov 5. Evenimentul a fost primul pas către încheierea războiului rece.

După am parcat mașina (parcare gratuită aici) și am luat-o la pas.












Probabil una din cele mai impresionante clădiri este sala de concerte (și conferințe) Harpa, deschisă în 2011 și care a reușit să atragă deja peste 10 milioane de oaspeți.



Ziua 2 – Cascada Seljalandsfoss, epava unui avion, farul Dyrhólaey și plaja cu nisip negru.
Am pornit de dimineață pe Drumul 1 6 pe coasta de sud, direcția Vík í Mýrdal (sau simplu Vík – “golf” tradus în Română). Ruta 1 – numită și “Ring Road” e drumul național ce înconjoară Islanda, având o lungime 1332 km care conectează majoritatea locațiilor populate.
Islanda mai este cunoscută pentru o rasă deosebită de cai 7, calul islandez renumit datorită caracterului calm și mersului temperat, astfel ideal pentru orele de călărit, este apreciat de tot mapamondul. Pentru a păstra rasa pură, legea islandeză interzicea importul de cai, mai mult, o dată ce un cal a fost exportat, nu mai poate fi adus înapoi. Traversând Islanda ai șansa să observi foarte des herghelii de cai în proximitatea drumului, deci prima oprire a fost pentru a-i ademeni cu mere și a face selfie cu un cal islandez.



Cascada Seljalandsfoss – primul obiectiv turistic pentru ziua 2, are o cădere de 60m. și o puteai observa de departe (1km+). În spatele cascadei găsiți o mică peșteră, ușor accesibilă pentru toată lumea (chiar dacă iți lipsește pelerina de ploaie).


În apropiere găsiți o cascadă mai mica (cădere de 40m), cascada Gljúfrabúi, se află între stânci și pentru a o admira cu adevărat, poți să te descalți și să terci prin canion până la cascadă
Epava avionului DC-3
Epava avionului DC-3 în regiunea Sólheimasandur, 8 locația e atractivă și pentru plaja cu nisip negru care arată absolut spectaculos, cu contraste ce dau foarte bine în fotografie. Cauza căderii avionului nu este foarte bine definită, important e că nimeni nu a fost rănit. După ce s-a scos tot ce era prețios de pe avion, carcasa avionului a fost folosită pe post de depozit de către fermierul care deținea pământul unde a căzut, a mai fost folosit și ca țintă de către vânători pentru a-și încerca arma.
Un detaliu care trebuie să îl știți e legat de drumul de acces, este interzis să mergi cu mașina până la el, distanța de la drumul principal (unde găsiți și o parcare) e de ~3.5km, noi l-am parcurs în 45min, sau mai nou este și un autobuz care te poate ajuta (desigur contra cost).






Farul Dyrhólaey
Farul Dyrhólaey se află pe o mică peninsulă, o zonă bogat populată de pasări, principala vedetă cred că e papagal de mare :) “Atlantic puffin“, deci e o zona protejată. În sezonul de cuibărit (Mai, Iunie) accesul poate fi restricționat și e permis de urcat până la far doar pe jos, pentru restul perioadei poți urca și cu mașina doar dacă deții un 4×4.
De sus de lângă far ai o deschidere extraordinară spre Ocean și plaja cu nisip negru



Tot lângă far o să găsiți renumita arcă de la care provine și numele peninsulei “Dyrhólaey” (En. door hill island). 9
Plaja cu nisip negru
Deși nu ne-am scăldat, plaja Reynisfjara e una din cele mai frumoase plaje de pe glob conform nationalgeographic 10.
În poza de mai jos o să observați doua stânci de bazalt ce ies din ocean, sunt cunoscute sub numele de Reynisdrangar. Una din legendele din folclor spune că stâncile au fost niște troli care încercau să tragă corăbiile pe mal, dar care au ieșit prea târziu în noapte, și când zorii au crăpat la orizont au fost transformați în piatră 11. Dacă sunteți fani Game of Thrones o să le observați în sezonul 7.





continuare…
- https://lagooncarrental.is/
- https://ro.wikipedia.org/wiki/Dacia_Duster
- https://www.google.com/maps/place/Dyrh%C3%B3laey+Lighthouse/@63.4011554,-19.1253362,16.5z/data=!4m8!1m2!6m1!1s1HrHFrarTLni48HVdFCyNlhNYiDBDdezW!3m4!1s0x48d749b24af469bd:0x8a6a81c6d585ae9c!8m2!3d63.4027172!4d-19.1309094
- https://ro.wikipedia.org/wiki/Reykjav%C3%ADk
- https://en.wikipedia.org/wiki/Reykjav%C3%ADk_Summit
- https://en.wikipedia.org/wiki/Route_1_(Iceland)
- https://en.wikipedia.org/wiki/Icelandic_horse
- https://icelandmag.is/article/all-you-need-know-about-solheimasandur-plane-wreck
- https://en.wikipedia.org/wiki/Dyrh%C3%B3laey
- https://www.nationalgeographic.com/travel/top-10/top-beaches-world/
- https://guidetoiceland.is/travel-iceland/drive/reynisfjara