show sidebar & content

Eveniment dedicat fotografiei, la Clubul Fotografilor Iaşi

Clubul Fotografilor Iași a organizat în seara zilei de 4 februarie 2020, două evenimente de excepție: Retrospectiva fotografică 2019 și vernisajul expoziției AN2019. Acestea au avut loc la Casa de Cultură ”Mihai Ursachi” a Municipiului Iași în cadrul celei de-a 214-a întrevederi a Clubului Fotografilor Iași. Întâlnirea a adunat un număr mare de prieteni, colaboratori și pasionați de fotografie în Sala ”Diotima” a Casei de Cultură din Parcul Copou.

Programul retrospectivei a cuprins prezentarea activităților fotografice din anul 2019, realizate cu sprijinul membrilor clubului. Intervențiile invitaților , insoțite de cele a membrilor clubului și mai ales de slideshow-urile pregătite de Florin Aioanei special pentru acest moment, au arătat că în jurul fotografiei oamenii se reunesc din pasiune și prietenie.

Întrevederile publice din anul 2019 au avut ca scop transmiterea unor informații utile privind diferite teme fotografice, workshop-uri și nu în ultimul rând lucrările unor fotografi celebrii.

În cadru discuției a fost amintită și Tabăra de fotografie ”Căutându-l pe Eminescu”, aflată la a IV-a ediție. Aceasta a avut loc la Memorialul Ipotești – Centrul Național de Studii Mihai Eminescu din județul Botoșani. În cele zile de activități și-au dat întâlnire fotografi din Iași, Bacău, Vaslui și Botoșani, avându-l ca invitat special pe Marius Cinteză – fotograf, din București.

Tot în anul 2019 au avut loc și câteva ture foto inedite: Rarău, Kiev-Cernobîl, Soroca, Cuejdel ș.a. Activitatea membrilor Clubului Fotografilor Iași este una de voluntariat și cu atât mai mult sunt de apreciat inițiativele colegilor care în 2019 au organizat ture de fotografie în Iași dar și în afara orașului, în condițiile în care, în tumultul vieții de zi cu zi, membrii clubului ”fură” timp pentru pasiunea lor. În cea de-a doua parte a întâlnirii de marți, a avut loc vernisajul expoziției AN2019, expoziție devenită tradiție la Clubul Fotografilor Iași. Această expoziție cuprinde o fotografie (sau două) a fiecărui membru al clubului, realizată în anul anterior. AN însemnând atât alb-negru, cât și perioada de timp ce cuprinde 12 luni. După vizionarea imaginilor, o parte din cei prezenți în sală au vorbit despre povestea din spatele imaginilor. Ioan Răducea a spus și el câteva cuvinte, subliniind variațiunea de teme ale fotografiilor expuse. De la portret la fotografia de stradă, de la macro la fotografia de peisaj, toate unite în expoziția AN2019, expoziție ce poate fi vizionată în Galeria ”Labirint” a Casei de Cultură ”Mihai Ursachi” din Iași, până la data de 29 februarie 2020.

Mulțumim tuturor membrilor clubului pentru implicare în organizarea expoziției de fotografie, precum și Casei de Cultură ”Mihai Ursachi” pentru găzduirea evenimentului.

În public, alături de noi la acest eveniment, l-am avut pe marele fotograf ieșean Ioan Matei Agapi, care ne-a spus și câteva cuvinte de încheiere: ”Fotografia alb-negru ia culoarea fiecaruia dintre noi …” (Text: Mihaela Ajităriți)

© Copyrighted Image