show sidebar & content

Întrevederea cu numărul 173 la Clubul Fotografilor Iaşi

04 oct. 2017 / in ÎNTREVEDERI PUBLICE

Membri ai Clubului Fotografilor Iași dar și oameni curioși din afara acestuia au participat marți, 3 octombrie 2017, la o nouă întrevedere publică cu scopul de a consuma fotografie de calitate. Ca de obicei, evenimentul a avut loc în Sala „Diotima” a Casei de Cultură ,,Mihai Ursachi” din Iași. Întrevederea a constat în prezentarea a trei teme principale din fotografia contemporană. Cu ocazia celei de-a V – a ediții a Festivalului de Fotografie Chinezească din România, am avut ocazia de a viziona o serie de lucrări realizate de 11 artiști fotografi chinezi cuprinzând aspecte din cele mai diverse din viața cetățeanului chinez de rând. Iașiul este unul din cele 20 de mari orașe din țară ce bifează participarea la acest festival prin organizarea de vernisaje cu fotografii din China.
Mai departe Dorin Mocanu, membru al clubului, a spus câteva cuvinte despre fotograful rus Gueorgui Pinkhassov, cunoscut mai ales pentru prietenia și colaborarea cu Andrei Tarkovsky, celebrul regizor rus din a doua jumătate a secolului al XX-lea. Pinkhassov este de asemenea și membru al asociației Magnum Photos, una dintre cele mai cunoscute agenții de presă la nivel mondial. În încheierea prezentării, pe ecran au fost afișate și o serie de fotografii dintre cele mai cunoscute aparținând lui Pinkhassov.
În finalul întâlnirii, participanții au vizionat un scurt documentar despre William Eggleston, fotograful american ce a impresionat întreaga lume prin simplitatea și banalitatea aparentă a fotografiilor sale. Caracterul direct și sincer al lui Eggleston i-a oferit un loc distinct în lumea fotografiei și i-a adus aprecierea multor artiști de renume din domeniul cinematografiei precum David Lynch. (Text: Ionuţ Rebegea | Fotografii: Florin Aioanei)

© Copyrighted Image