Marți, 1 noiembrie la Casa de Cultură din Copou „Mihai Ursachi”, din municipiul Iași, Bulevardul Carol I, Parcul Copou, s-a desfășurat cea de-a 160-a întrevedere a Clubului Fotografilor Iași. Participanții și-au delectat privirile și auzul cu trei prezentări diverse și foarte bine structurate.
Primul subiect al serii, „Povestea de…lângă fotografie” a aparținut lui Constantin Ciobanu și a avut în vedere poveștile din spatele unor fotografii ale unor celebrități, ce au influențat, într-o măsură mai mică sau mai mare, mai târziu, viețile acelor persoane publice și chiar și ale admiratorilor. Fotografii și fotografiile corespunzătoare sunt: Ron Galella, a surprins-o pe soția președintelui american John F. Kennedy, Jacqueline Kennedy Onassis (Windblown Jackie) și pe celebra actriță Marilyn Monroe; două imagini celebre ale lui Kevin Carter (fotograf și jurnalist sud-african), prima ilustrând violența împotriva negrilor africani și a doua, pentru care a primit Premiul Pulitzer, o fetiță din sudul Sudanului în preajma căreia se afla un vultur (Struggling girl); Robert Frank și fotografia Barajul Hoover, Iain Stewart Macmillan cu celebra copertă a albumului Abbey Road a formației „The Beatles”; cea din urmă, o fotografie care face parte din amintirile personale ale prezentatorului, în care apare Olivia Harrison.
A doua prezentare a fost susținută de Vlad Colotilă. El a vorbit despre George Brassai (fotograf, sculptor, pictor, cineast și publicist francez de origine maghiaro-transilvăneană), supranumit „Ochii Parisului” de către prietenul său Henry Miller, despre viața lui și, mai ales, despre cele mai impresionante și reprezentative fotografii ale sale, unde atenția este îndreptată către lumini, umbre, expunere, compoziție, linii de forță, diagonale. Vlad ne-a adus la cunoștință faptul că Brassai, pe numele său adevărat, Gyula Halász, a studiat Academia de Arte din Berlin, avea o preferință în a capta Parisul nocturn începând din 1929, dar că avea și foarte multe albume fotografice efectuate pe film. Personalitate de mare success, a scris 17 cărți și a pus baze în artă.
Carmen-Laura Băjenaru ni l-a prezentat pe artistul american contemporan Howard Schatz. Aceasta a avut grijă să sublinieze faptul că Schatz are studii în medicină, în timpul cărora și-a descoperit pasiunea pentru fotografie. A activat ca profesor, clinician, cerecetător și concomitent s-a ocupat de fotografie. A scris manuale și lucrări științifice. Gifted Woman este un proiect fotografic la care a lucrat împreună cu soția sa, în 1993. Devenit celebru, a efectuat alte proiecte fotografice bazate pe cercetarea asupra organismului uman și a mișcării (Seeing Red, Readheads, Homeless etc.) și redactare de monografii (peste 20). Recunoscut la nivel internațional, cu o multitudine de expoziții și colecții permanente din unele muzee, dintre subiectele principale fac parte actorii, sportivii, dansatori, nudurile, femeile însărcinate, nou-născuții, modele, fotografie subacvatică. Schatz vede în fotografie libertatea de creație, de a greși și de a descoperi.
Demn de menționat este faptul că la această întrevedere a fost prezent și domnul Ioan Matei Agapi, căruia îi mulțumim pentru prezență și pentru aprecierile oferite. Mulțumim Casei de Cultură pentru găzduirea evenimentului, domnului director Adi Cristi și, bineînțeles, celor prezenți la întâlnire; publicul simpatizant și pasionații de fotografie sunt așteptați la fiecare întrevedere publică, în aceeași locație, pentru a mai descoperi de fiecare dată încă ceva din vastitatea fotografiei și din activitățile membrilor Clubului. ( Text: Mihaela Beatrice Constantinescu)