show sidebar & content

Retrospectivă fotografică – 2017

08 dec. 2017 / in ÎNTREVEDERI PUBLICE

Clubul Fotografilor Iaşi a organizat în seara zilei de 5 decembrie 2017, evenimentul „Retrospectivă fotografică 2017”. Acesta a avut loc la Casa de Cultură „Mihai Ursachi” a Municipiului Iaşi în cadrul celei de-a 176-a întrevederi a Clubului Fotografilor Iaşi.

Întâlnirea, moderată de Constantin Ciofu, coordonatul Clubului Fotografilor Iaşi, a adunat mai bine de 40 de pasionaţi de fotografie, prieteni şi colaboratori în Sala „Diotima” a Casei de Cultură din Parcul Copou. Programul retrospectivei a cuprins prezentarea celor 62 de activităţi fotografice din anul 2017, realizate cu sprijinul celor 51 de membri ai clubului. Intervenţiile membrilor clubului, însoţite de cele ale invitaţilor şi mai ales de slideshow-urile pregătite de Florin Aioanei special pentru acest moment, au arătat că în jurul fotografiei oamenii se reunesc din pasiune şi prietenie, după cum a sublinit şi Gheorghiţă Nemţanu când a vorbit despre turele fotografice.

Pentru început s-au prezentat colaborările la evenimentele din 2017 şi parteneriatele din acest an:

Clubul Fotografilor Iaşi şi World Wide Fund for Nature (WWF) au organizat pe 11 ianuarie 2017, evenimentul „Descoperă România Sălbatică – lansare episod nou”.  Acesta a avut loc în Sala „Diotima” a Casei de Cultură „Mihai Ursachi” a Municipiului Iaşi din Parcul Copou. Episodul este dedicat Muntelui Ciucaş din Carpații de Curbură şi a fost realizat de artistul fotograf Dan Dinu şi de videograful Cosmin Dumitrache.
Membrii Clubului Fotografilor Iaşi au susţinut în perioada 21 februarie – 31 martie 2017 un curs de artă și tehnică fotografică la Şcoala Gimnazială „Ion Creangă” din Iaşi. Acesta a făcut parte din Proiectul Educaţional Naţional „Bulgăre de humă”. Cursul s-a finalizat cu o expoziţie de fotografie organizată de Clubul Fotografilor Iaşi în Galeria de artă „La Gard” – Parcul Copou din Iaşi. De asemenea, lucrările din concurs au fost jurizate de Clubul Fotografilor Iaşi.
Cu prilejul concursului naţional de folclor şi tradiţii „Raze de lumină şi har, din inima mea către inima ta“, organizat în acest an de Şcoala Gimnazială Specială „Constantin Păunescu“ din Iaşi, Clubul Fotografilor Iaşi a sprijinit organizarea unei expoziţii de fotografie. Imaginile au surprins aspecte de la ediţia din anul 2016. Cu prilejul jurizării, de pe data de 11 mai 2017, s-a vorbit despre importanţa fotografiei şi despre pericolul pierderii imaginilor în lipsa unei atente arhivări.
Zece membri ai Clubului Fotografilor Iaşi au participat în perioada 13-16 iulie 2017, la Tabăra de fotografie “Căutându-l pe Eminescu”, ediţia a II-a. Aceasta a avut loc la Memorialul Ipoteşti – Centrul Naţional de studii Mihai Eminescu din judeţul Botoşani, principala instituţie organizatoare. În cele patru zile de activităţi şi-au da întâlnire fotografi din Iaşi, Piatra Neamţ, Rădăuţi şi Botoşani.
Opt membri ai Clubului Fotografilor Iaşi au participat în perioada 17-20 august 2017, la un workshop de fotografie, în cadrul Festivalului “Zilele Nordului”, ediţia a IV-a. Întâlnirea a fost organizată la Darabani de Asociaţia “Nord”.
În perioada 15-17 septembrie 2017, în localitatea Buhalniţa, comuna Hangu, judeţul Neamţ, a avut loc prima ediţie a Taberei „Buhalniţa – legenda de la poalele Ceahlăului”. Cu acest prilej, a fost organizată expoziţia „România de poveste”, iar artistul fotograf Andrei Baciu a ţinut un atelier cu tema „Din culisele fotografiei de peisaj”.

Cătălina Neculau a subliniat faptul că împreună reuşim mai bine să învăţăm şi să experimentăm „scrierea cu lumină” şi că întrevederile publice din anul 2017 au avut ca scop transmiterea unor informaţii utile privind diferite subiecte fotografice şi prezentând lucrările unor fotografi celebri din toată lumea.
Ture foto inedite
Despre cele 24 de expoziţii realizate de membrii clubului, unele dintre ele în colaborare cu alţi pasionaţi de fotografie, expuse în galeriile de artă de la Casa de Cultură „Mihai Ursachi”, în alte localităţi cum ar fi Ipoteşti – Botoşani sau Buhalniţa judeţul Neamţ sau în alte ţări respectiv Italia şi Franţa, au vorbit Bianca Adiaconiţei şi Mirela Grosu, amintind despre un invitat special Andrei Baciu la unele expoziţii colective alături Clubului Fotografilor Iaşi. De asemenea, despre cele 23 de ture organizate în 2017 a vorbit Gheorghiţă Nemţanu, iar Cebanu Ghenadie a amintit despre cea de la Odessa, Ucraina din 1-2 aprilie 2017 la Carnavalul Umorului în urma căreia s-a organizat expoziţia de fotografie „Kompot de la Odessa”.
Impresii din Ţara Bârsei
Mihaela Burlacu: „În perioada 15- 17 septembrie 2017, membrii Clubului Fotografilor Iaşi au participat la tabăra de fotografie de la Buhalniţa, judeţul Neamţ, iar în perioada 27-29 octombrie la tura fotografică din Ţara Bârsei. Au fost două ture de suflet mai ales că membrii clubului au fost însoţiţi de fotograful Andrei Baciu, un prieten drag, de o sensibilitate şi modestie aparte. La Buhalniţa, localitate aflată pe malul Lacului Izvorul Muntelui, la poalele Munţilor Stânişoarei, punctele de interes au fost gospodăriile câtorva localnici cu poveşti de viaţă impresionante şi Ceahlăul pe care l-am fotografiat de pe Culmea Netedu şi de pe Dealul Izmana. În Ţara Bârsei, membrii clubului au hoinărit pe străzile Braşovului şi pe coclaurii satelor Sohodol- Bran, Peştera, Măgura, Holbav, admirând cu gurile căscate crestele înzăpezite ale Bucegilor, Pietrei Craiului, ale Munţilor Iezer-Păpuşa şi Făgăraş. Activitatea membrilor Clubului Fotografilor Iaşi este una de voluntariat şi cu atât mai mult sunt de apreciat iniţiativele colegilor care în 2017 au organizat ture de fotografie în Iaşi dar şi în afara oraşului în condiţiile în care, în tumultul vieţii de zi cu zi, membrii clubului fură timp pentru pasiunea lor. Organizarea şi planificarea unei ture de fotografie nu presupune doar adunarea colegilor, ci şi documentare privind zona şi traseele pentru plimbarea foto, posibilităţile de cazare şi tarife”.

Prin implicarea membrilor săi şi prin susţinerea lui Dan Mititelu, referent în cadrul Casei de Cultură din Parcul Copou, Clubul Fotografilor Iaşi a realizat în anul 2017 activităţi deosebite. Mulţumim tuturor pentru prezenţa la întrevederile noastre publice şi la vernisaje de fotografie. (Text realizat de Mirela Grosu)

© Copyrighted Image