Expoziţii de fotografie, vernisate în Parcul Copou
În Parcul Copou, la Casa de Cultură „Mihai Ursachi” din Municipiul Iași, în cadrul Clubului Fotografilor Iași, s-au organizat două vernisaje ale expozițiilor de fotografie „Evadare din Cotidian”, respectiv „H2O”, marți, 8 noiembrie, în sala „Diotima”.
Prima expoziție a fost vernisată de autorul acesteia, Vasile Ursache. Vasile a început prin a ne prezenta ce înseamna fotografia pentru el și cine l-a îndrumat cel mai mult în aceasă direcție. S-a caracterizat, în general, a fi mai mult fotograf de natură. Persoana care l-a înfluențat cel mai mult pentru a-și explora această pasiune este un alt membru al Clubului, Vasile Iacob. Cei doi s-au cunoscut cu ani în urmă, Vasile Iacob fotografiind nunta lui Vasile Ursache; coincidențe de nume și de pasiune!
Mai departe, expozantul a mărturisit că fotografia reprezintă ceva trimis de divinitate și este emoția pe care o simțim în fiecare clipă. Desigur, artistul are menirea de a surprinde frumosul și sensibilitatea. Într-o lume în care ne strecurăm prin rutină (serviciu, aglomerația urbană, spații limitate, criza de timp, lipsa de comunicare), fotografia e o evadare și o întoarcere la armonie. „Evadare din cotidian”, de fapt, și-a propus să fie o regăsire a esteticului din orice colț al vieții noastre, o schimbare de perspectivă asupra mediului înconjurător. Prin fotografie reușim să privim și lucrurile simple, să le conștientizăm și să ne bucurăm de ele. Expoziția deține lucrări realizate în perioada 2013 – 2016 pe parcursul mai multor anotimpuri, mai mult în weekend.
În final, Vasile ne-a îndemnat să „evadăm din cotidian” și să ne bucurăm de lucrurile frumoase ce ne înconjoară, să ne bucurăm de natură. Arta este aici și acum, mereu, depinde doar de noi să o putem percepe! Admirând expoziția, ne putem educa ochiul pentru a reuși să observe segmente de realitate într-o manieră diferită!
Cea de-a doua expoziție, denumită „H2O”, a fost organizată de cinci dintre membrii Clubului: Florin Aioanei, Marius Balan, Larisa Maxim (cea care a avut în minte ideea proiectului), Alexandru Pohață și Ionuț Rebegea. Nu întâmplător această expoziție a fost programată pentru luna noiembrie, ci datorită faptului că, în general, aceasta lună este mai ploioasă, mai rece, iar vremea este într-un „echilibru” cu ceea ce au dorit expozanții să transmită prin intermediul imaginilor. În lucrările expuse s-a urmărit apa, formele și transformările ei, pe parcursul celor patru anotimpuri: picăturile de rouă ale primăverii, ploile calde și abundente ale verii, toamna caracterizată de vreme încețoșată, brumă și predominanța culorilor copacilor ce nu vor să pășească spre hibernare și iarna cu natura înghețată dimpreună cu amalgamul de culori specifice, pure ce pregătesc un nou ciclu al vieții. Încercarea a fost aceea de a acoperi cât mai bine acest subiect, apa existentă pretutindeni, prin viziuni diferite, încercare ce a avut reușita de a fi transformată într-un proiect comun.
Cele 66 de fotografii sunt expuse în ordinea anotimpurilor. Foarte important a fost faptul că vremea nu a dezamăgit, ba chiar a confirmat alegerea făcută: nu putea fi o regie mai bună decât o seară ploioasă de toamnă pentru a vernisa această expoziție! În momentul în care s-a ales titlul și perioada expoziției ideea de bază a fost aceea că panourile în care vor fi expuse fotografiile vor fi acoperite de condens, vor fi seri reci și înghetate și se va crea astfel un liant perfect compatibil cu fotografiile ce vor căpăta viață, vor trezi amintiri, curiozități și poate vor schimba ceva în ochii privitorilor.
Prin intermediul acestor rânduri îi felicităm pe toți expozanții! Bineînțeles, simpatizanții pot vedea fotografiile (în număr de 38) aparținând lui Vasile Ursache în Galeria de Artă “Labirint” a Casei de Cultură, pentru o „evadare” ceva mai complexă; iar fotografiile expoziției „H2O” sunt deja expuse “La Gard” – pentru un efect mai spectaculos, recomandarea este să le admirați mai ales pe vreme ploioasă! Perioada ambelor expoziții este 7 – 26 noiembrie.
Acordăm mulțumiri Casei de Cultură pentru găzduirea celor două evenimente, domnului director Adi Cristi, mulțumim expozanților întrucât au dorit să împărtășească publicului din ideile lor, și celor prezenți, dornici să treacă printr-o ploaie rece de toamnă pentru a vedea niște proiecte fotografice demne de aplaudat.
Subsemnata, Mihaela Beatrice Constantinescu, țin să mulțumesc tuturor prietenilor și colegilor mei din Clubul Fotografilor Iași pentru activitățile lor frumoase și pentru faptul că datorită lor mă pot inspira să scriu cuvintele de merit. Conchid că arta fotografiei are menirea de a construi și de a ușura arta cuvântului!